Ingegroeide haartjes

By juni 24, 2022maart 26th, 2023Laser ontharing

Je kent het wel, twee dagen terug heerlijk de oksels, benen en bikinilijn geschoren en vandaag begint de huid al te irriteren door ingegroeide haartjes…

Wat doe je dan? Uitknijpen? Met een naald het haartje eruit trekken? Of krabben omdat het blijft jeuken… Lees verder om erachter te komen wat je hieraan kan doen.

Wat zijn ingegroeide haartjes?

Een ingegroeide haar is een haartje die terug groeit na het scheren, waxen of epileren, maar zich onder de huid behoudt. Deze kunnen pijnlijk zijn en jeukend aanvoelen. Deze komen voornamelijk voor op de bikinilijn/schaamstreek, oksels, boven armen, benen en gezicht. Vaak worden deze haartjes ook scheerbultjes, waxbultjes of puistjes genoemd.

Oorzaken en symptomen

Wat zijn de symptomen van ingegroeide haartjes?

De symptomen van ingegroeide haartje zijn:

  • Huid irritatie/ jeuk
  • Kleine bultjes met haartjes in het midden
  • Pijn
  • Verkleuring van de huid (rood, bruin of paars)
Ingegroeide-haren-pijnlijk-scheerbuljtes
ingegroeide haartjes donkere huid laseren

Hoe ontstaan ingegroeide haartjes?

Veel mensen hebben last van ingroeiende haren. Dus je bent echt niet de enige! Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Meestal zien we dat dit gebeurt op plekken waar dikkere haargroei zit.

Bij het verwijderen van ongewenst lichaamshaar door middel van scheren, waxen of epileren, kunnen ingegroeide haartjes ontstaan. Nieuwe haartjes groeien vanuit de haar follikels onder de huid. Scheren, waxen en epileren verwijderen enkel het zichtbare haartje en niet het follikel zelf. Ja, zelfs waxen niet! Wanneer het lichaamshaar weer groeit, kan deze terug krullen en onder de huid terecht komen. Dit komt vaker voor bij dikkere haargroei, zoals bij de oksels en bikinilijn.

Ingegroeide haartjes kunnen geïnfecteerd raken. Hierbij zie je dat het bultje groter wordt en pijnlijker. Puisten treden op als er rondom de follikels pus ontstaan. Hoe graag je deze ook wilt uitknijpen, kan je dat beter niet doen. Hierdoor kunnen littekens en huidbeschadigingen ontstaan.

Behandelen en onderhouden

Hoe worden ingegroeide haartjes behandeld?

Er zijn manieren om van ingegroeide haartjes af te komen thuis:

  • Stop met scheren en laat het haar groeien en staan.
  • Gebruik en elektrische scheermes en houdt deze net boven de huid.
  • Verwarm de huid voor 10 tot 15 minuten om poriën te openen. Dit helpt de ingegroeide haartjes iets meer loskomen.
  • Laser ontharing

Om littekens en beschadiging van je huid te voorkomen, is het beter om de bultjes/ingegroeide haartjes NIET uit te knijpen en te krabben.

Ook is het mogelijk al deze methodes achterwegen te laten en de zones te laseren. Door middel van laser ontharing worden de haarzakjes/follikels definitief afgebroken waardoor en geen haartjes meer groeien en dus nooit bultjes kunnen ontstaan. Door gerichte golflengte en de juiste warmte kan de follikel (pijnloos) worden afgebroken en zullen er geen nieuwe haartjes meer groeien.

Wat is het resultaat na mijn eerste laserbehandeling?

Na je eerste laserbehandeling merk je al meteen verschil! Minder ingegroeide haartjes, minder bultjes, dunner tot geen haargroei op delen van de behandelzone. Na je eerste laserbehandeling zal je ook veel minder vaak hoeven te scheren. Gemiddeld scheren vrouwen na het laseren nog maar 1 à 2 keer, soms 3 keer, de behandel zone in 6 weken tijd!

Na 6 weken volgt de tweede behandeling. Na ca 6 behandelingen ben je haarvrij, bultjesvrij, jeukvrij en vrij om niet meer aan je ongewenste haargroei te denken.

Client ervaring

Voorheen heb ik met 2 andere lasers behandeld, voordat ik bij 21st Clinic terecht kwam. Ik ben gelazerd met een diode laser en een suprano laser. Bij beide lasers kwam mijn haar weer terug en ook mijn ingegroeide haartjes. De voornaamste reden voor mij om te laseren, waren mijn ingegroeide haartjes vooral rondom mijn bikinilijn. Na mijn eerste behandeling met de Gentle max Pro was ik echt in shock. Mijn haartjes vielen uit na ongeveer een week al. Ik had drie weken na mijn eerste behandeling pas weer geschoren en had letterlijk na 3/4 dagen nog steeds geen ingegroeide haartjes. Toen ben ik verder gegaan met laseren elke 6 weken and I’m so happy! Ik hoef niet meer de scheren en ook niet meer mijn bultjes te behandelen. Helaas heb ik wel littekens aan mijn bultjes overgehouden door het uitknijpen, maar erger als dat kan het nooit meer worden!!! Zeker een aanrader